![](/media/lib/350/n-pozywienie-5b0f2367b0be0ee1ebcb047625cdc76f.jpg)
Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.
![Enjoy Capitalism](/media/lib/66/enjoy-capitalism-b845f54be90e7f4f40946cf7f76656cd.jpg)
Cła ochronne szkodzą krajom rozwijającym się
9 września 2010, 16:15Światowa Organizacja Handlu dąży do globalnego zniesienia barier handlowych pomiędzy swoimi członkami. Kraje rozwijające się są przeciwnikami całkowitej liberalizacji handlu i domagają się ochrony swoich rynków barierami celnymi. Czy jednak cła faktycznie pomagają chronić rynek?
![](/media/lib/109/n-zator-e0e5a3f11e6ab55a2c36173dbad48838.jpg)
Obniżenie poziomu cholesterolu nie wystarczy, by wpłynąć na nadaktywność układu odpornościowego
14 czerwca 2019, 09:46Hipercholesterolemia, podwyższony ponad normę poziom cholesterolu w osoczu, to ważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia. Co ważne, u niektórych pacjentów, mimo terapii statynami, nadal rozwijają się choroby sercowo-naczyniowe. Obecnie wiadomo, że w etiologii miażdżycy istotną rolę odgrywa nie tylko sam cholesterol, ale i układ odpornościowy. Jak jednak wygląda interakcja tych czynników, nadal nie ustalono.
![](/media/lib/70/zebry-fb306c6f9c7b182b129d4e82ce735a86.jpg)
Coraz więcej zwierząt w parkach Ugandy
28 września 2010, 09:05Przedstawiciele Uganda Wildlife Authority (UWA) twierdzą, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat pogłowie zwierząt z tutejszych parków narodowych i rezerwatów znacznie wzrosło. Rzeczniczka organizacji Lillian Nsubuga ujawniła, że wg ostatnich danych, od 1999 r. populacja niektórych gatunków podwoiła się.
![](/media/lib/356/n-kraksat-82b1bda189c7a8ebd44b964d2f8c59c8.jpg)
Polskie satelity wypuszczone z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
19 lipca 2019, 05:07Satelita obserwacyjny Światowid i satelita-eksperyment KRAKsat, stworzone przez polską spółkę SatRevolution, zostały wypuszczone na orbitę z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Z oboma nanosatelitami udało się już nawiązać dwustronne połączenie
![nadtlenek acetonu](/media/lib/71/acetone_peroxide-39ee3e49c78b2efb9e33d431836de728.jpg)
Wyniuchać bombę w bucie
19 października 2010, 21:36Terroryści zawsze byli o krok przed służbami policyjnymi, a dziś, kiedy zagrożenie terroryzmem wzrasta, technologia pozwala im być nawet o dwa kroki do przodu. Dzięki nowemu detektorowi łatwiej będzie wykrywać bomby wytwarzane z użyciem TATP.
Kryształy fluorku litu "widzą" ciężkie jony o dużych energiach
20 sierpnia 2019, 10:05Do rejestrowania śladów cząstek jądrowych od niedawna używa się kryształów fluorku litu. Fizycy z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie właśnie wykazali, że kryształy te świetnie nadają się również do detekcji przelotów wysokoenergetycznych jonów pierwiastków nawet tak ciężkich jak żelazo.
![](/media/lib/72/najwieksze-ssaki-766635e82fb379a5f0b329e00a3634a2.jpg)
Uwolniły się i urosły
26 listopada 2010, 12:43Wyginięcie 65 mln lat temu dinozaurów utorowało drogę wzrostowi rozmiarów ssaków – po tym historycznym wydarzeniu stały się one 1000-krotnie większe niż wcześniej. Dinozaury zniknęły i nagle nie było komu zjadać roślin. Ssaki zaczęły bazować na wolnym źródle pożywienia, a gdy jest się dużym, korzystniej być roślinożercą – wyjaśnia dr Jessica Theodor z Uniwersytetu w Calgary.
![](/media/lib/366/n-perowskity-18cad7679977f06dcff394602ab80fe2.jpg)
Czas perowskitów
20 września 2019, 05:27Jaki powinien być panel słoneczny marzeń? Efektywny, tani w produkcji, trwały, giętki i przyjazny środowisku. Wszystko to mogą dać perowskity: nowy materiał, który oferuje efektywność energetyczną porównywalną z panelami krzemowymi, ale jest o wiele tańszy i prostszy do wyprodukowania. Nowe badania prowadzone w IChF PAN we współpracy ze szwajcarskim EPFL przybliżają nas do komercjalizacji tej technologii.
![](/media/lib/73/neandertalczyk-102b0d6944c5298f99d1bf017b38eb03.jpg)
Jarskie upodobania neandertalczyka
28 grudnia 2010, 12:26Neandertalczycy gotowali i jedli warzywa oraz inne produkty roślinne. Skąd taki wniosek? Naukowcy znaleźli w zachowanych zębach odrobiny gotowanego materiału roślinnego. Po raz pierwszy zdobyto więc dowód na to, że neandertalczycy nie byli tylko i wyłącznie mięsożercami (Proceedings of the National Academy of Sciences).